Ok, sayer xpndai msak sgt...xmcm chef. but, sy blh ler masak jgk n blh kongsi resipi masakan utk anda sume......hehehe....sy pn blajar drpd my mum, akak2 n ad jgk ler blajar drpd org2 len....kdg2 sy blajar dr buku2 resipi. I <3 COOKING.....klu xsdap jgn mrh erk....kihkihkih..............kt cni sy sertakan resipi2 yg blh korg try.....xtry, xth kn...so,u should try (:
RESIPI LAKSA KEDAH
nie bahan2 yg anda perlukan :-
- 1 kilo Ikan Kembung (agak-agak dlm 10 ekor saiz sederhana kecil)
- 6 keping Asam Gelugor (kalau suka masam letak lebih sikit)
- 1 Pkt Mee Laksa Kering (Direndam)
- 3 Btg Bunga Kantan (dibelah 4)
- 1 Ikat Daun Kesom (agak-agak jelah..kalau lebih pun sedap)
- Garam dan Serbuk Perisa secukup rasa
- Bahan kisar:
- 4 biji bawang besar
- 4 Biji Bawang Merah
- 15 tangkai cili kering (direndam seketika)
- 6 biji cili padi (yang merah-merah sikit)
- 4cm Belacan (kalau dapat belacan Kuala Kedah @ Kuala Perlis lg sedap)
- Bahan Ulam:
- 3 Biji Timun (dihiris nipis memanjang)
- 3 Biji Bawang Besar (Dihiris Nipis)
- 1 ikat Daun Selom@Ulam Raja (Dihiris Nipis)(kalau takde 2-2 ni, daun salad pun boleh..)
- 5 Biji Telur (direbus)(dibelah 2)
- 3 Biji Limau Nipis@Kasturi (dibelah 2)
- 5 Biji Cili Padi@Cili Merah (dipotong kecil)
- Cara2 nak wat nyer :-
- Rebus@kukus mee laksa yang direndam tadi. Toskan dan diketepikan.
- Ikan dibersihkan dan direbus bersama 3 keping asam gelugor sehingga ikan masak
- Kemudian asingkan isi dan tulang. Tapis air rebusan ikan tadi dan dicampur bersama isi ikan dan dikisar.
- Sediakan periuk besar dan masukkan bahan kisar bersama isi ikan tadi. Rebus sehingga mendidih.Tambahkan air (kalau terlalu pekat)
- Masukkan bunga kantan dan daun kesom biarkan merebus sehingga naik aromanya..
- Masukkan garam & serbuk perisa secukup rasa.
- Apabila semuanya sebati, bolehlah dihidangkan.
- Cara menghidang: (utk seorang mkn) Masukkan sedikit Mee Laksa ke dalam 1 mangkuk dan taburkan bahan-bahan ulam Selepas itu tuangkan kuah diatasnya. Perahkan asam limau dan sedia dimakan…yum..yum..
KERANG MASAK HITAM (simple, easy but nice)
Bahan2 nyer :-
- Serai (ketuk2 kn yer)
- kerang (of course ler kn kna ad hehehe)
- cili kering
- buah keras (1 biji)
- bwg besar dan bawang putih (blend tau)
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu kicap pekat
- 1 sudu sos cili
- garam
- daun limau purut (1 helai)
Cara2nyer :-
- Tumis serai smpai naik bau
- masukkan kerang
- masukkan kicap pekat, sos tiram, cili kering, sos cili, daun limau purut)
- then, masukkan garam (secukup rasa)
- Siap, n blh hidang
JUS POLIGAMI (hehehe....jus pn nm dh kecoh)
Bahan2 nyer :-
- Tembikai
- Nenas
- Pisang
- Yougurt Strawberi
Cara2nyer :-
- Korg blend pisang (sparuh jer)
- Masukkan nenas
- Tembikai (boh byk sket)
- Yougurt strawberi (sket jer k)
- Masukkan air
- Larutan garam (solink)
- Then, kisar jer sume nie....siap hehehehe
KUIH BUNGA PUDAK (Kuih tradisional org kedah)
Bahan2nyer :-
- Nie utk wat inti
- kelapa parut
- gula (semagkuk cz kuih nie jenis manis)
- pewarna
Cara2nyer :-
- Masukkan bahan diatas di dlm kuali
- Kacau hingga kering
- then, angkat masukkan dlm bekas
- Nie plak utk wat kulit kuih bunga pudak
Bahan2nyer :-
- Tepung pulut
- Air
- Garam
Cara2nyer :-
- Masukkan tepung pulut, air garam (sket jer,jgn masin sgt) & kacau
- Nie plak baru proses nak wat kuih bunga pudak tadi
- Ambik tepung yg korg kacau td n masukkan dlm ayak
- Ayak tepung atas kuali n masukkan inti (jgn biar tepung terlalu garing)
- Kemudian, lipatkn kulit tepung tersebut skali ngan inti. Finish
MASAK LEMAK KETAM
Bahan2nyer :-
- Santan
- Serai (ketuk2 jer)
- Bawang besar (belah kpd 4 bahagian)
- Kunyit (sket jer)
- Ketam
- Garam
- Cili kering @ cili padi (klu nak pedas)
Cara2nyer :-
- Masukkan santan. Kemudian masukkan ketam, serai, kunyit (sket jer cz nk bg nmpak kuning)
- Tunggu smpai mendidih, n then masukkan garam (secukup rasa)
- Masukkan bawang besar, klu nk pedas masukkan cili kering @ cili padi
- Siap hehehehe..............
p/s : byk lg nk bagi resipi kt korg........
No comments:
Post a Comment