Plezz Leave Your Link..I'll follow u back ^_^

Wednesday, October 26, 2011

Lens Safety





Ok2, Aku kali nie nak share ngan korg cara2 penjagaan untuk sape2 yg menggunakan lens..Lens mmg ler nampak nice kan. Tapi, penjagaannyer jgk perlu dititik beratkan, coz nie melibatkan pancaindera kita yg x ternilai okey (=


Klu salah jaga & guna, jgn men2 buruk padahnyer...Secara x langsung blh wat seseorang tue "BLIND".. Seram kan??Ok, now let me tell u something okey...Go through the instructions :-


kOrg buka botol elok2, kang blh luka tgn...hehehe..coz aku dah pernah kena. Sakit ler jgk, tp x ler sampai cedera parah kena masuk emergency..THEN,


Step 1 : Baca betul2 cayunk bucuk2 (= NEXT,


STEP 2 : Pakai betul2 jgn korg salah plak..kang sakit plak mata dok terbeliak...kelipop,kelipop hehehe...Korg lihat ler hasilnyer bila dah pakai lens..tOmey kan..kan..kan..kan hahaha....AFTER THAT,


STEP 3 : Lepas pakai lens mesti nak buang plak kan..x kan ler nak tido pun pakai lens tue cari nahas namanyer!!!!tapi klu korg nak try pakai masa tido try rr..Wait n see pe hasilnyer...coz kwn aku dah kena. Kawan aku terlupa yg ye pakai lens then lupa plak nak remove..tgk2 mata dah ada blood kat dlm mata..Nasib baik ok, pergi jumpa doktor. Doktor bagi ubat..ALHAMDULILLAH...

NEXT STEP,


STEP 4 : Nie cara2 macam mana korg nak cuci lens after kita pakai kan...x susah pun. Just rajin & malas jer hehehe.!!!

YES,DONE!!!!!

Posmen Karat : Hah, aku harap tips nie berguna ler kat korg ye..Dapat bantu sedikit sebanyak.






Aku Suka Tengok La Weh




Ehem2, Assalammualaikum...
Lately nie, I guess mesti ramai kan yg tegiler2 & sure x sabar nak tengok slot akasia CINTA ELYSA kat tv3 kan..hehehe...Fasha Sandha & Botak berlakon kan...Best giler kot. Aku mula2 dulu x suka sgt cite nie. Tapi skrg dah suke giler. Untuk menuggu ari selasa every week rasa terlalu lama ewah2...hahaha..(x sabar nak tgk gelagat heronyer jer, cuuuweeeet cangat).!!!!


For sure, aku akan menghadap tv & make sure aku ler org yg akan take over tv dekat umah. Sape2 pun x blh tgk or tukar channel len sampai cite cinta elysa habis huhuhu..Drama Queen sekejap, menjadi pemerintah pada saat dan ketika itu. Lepas 2, lantak korg ler nak tgk cite ape2 pun. Klu x wat macam 2 kan ada yg kena kungfu panda dgn aku..(jgn men2)..but still cute kihkih.


Story cite nie mmg best, tabik ler pada sume warga keje yg wat drama nie...Hero yg sgt2 annoying akhirnyer tersentuh hati, romantik dan menggalas tanggungjawab yg diberi. Hero yg slumber dek jer hehehe...klakar kot. Tak pandai nak tunjukkan kasih syg hahahaha..5 STAR..kOrg bagi brape star??Cayaaaa lah!!!!story pun simple jer, rileks jer bila tgk, x ler serabut sgt nak fikir kan....


Paling aku suka dialog nie, samseng bkn saja blh pecahkan cawan tapi kepala pun samseng sanggup pecahkan..hehehe..sampai mak su pun sgt terkejut. Watak mak su pun walaupun jahat, tapi cayalah...tabik spring!!bkn senang kot nak bwk watak mcm 2....kena expression yg lebih from inside beb. 


Hurmmm, pada sape2 yg x tgk cite ni kan3. try korg tgk cite ni, mesti korg suke....bezzzz kot. Now, cite ni dah sampai episod 7 hehehe...sambil makan maggi depan tv hehehe... No,No,No...not gud for ur health hehehe...


Ok ler, selamat menonton....Brape bintang????bkn twinkle2 little star yer....@_@

Monday, October 24, 2011

Life + Crazy = Lazy

HELLOOOO....toing, toing, toing hehehe....First of all, pa habaq?how r u??fine??hurmm, i hope everything ok la yer!!! Klu x fine pun, wat2 ler fine yer heheh. Eh lama jgk kan x jenguk2 blog. Rasa rinduuuu sgt2 hehehe, patut ler mata kanan berkelip2 hehehe..(klip2 mcm klip2 hehehe) 


Rupa2nyer ada org rindu hahaha..Jeng3x...Sape lagi klu bkn entry kan3..Sory, lately byk sgt assignment + project + sketsa + presentation = CRAZY hehehe...u make my life so trouble hehehe, once again THANK YOU yer ^_^...sampai otak aku pun ikut lwn jam dh (lwn jam????) Macam2 keje nak kena wat, dah wat half pas2 kena plak reject...cari plak tajuk len..mcm mana 2, otak pun dah pusing2 pening lalat....mcm lagu p.ramlee kg pening lalat 2 hah..olololo tomey2 nyer...


A'ahhh lupa plak, to all my frenz yg beragama hindu, i wish HEPY DEEPAVALI..klu ad maruku or ladoo bwk mai cni sket neh, bkn pa nak rasa hehehe..1 MALAYSIA. Btw, aku actually x sabar nak blk umah..home sweet home..cuti raya aidiladha la katakan. Bila lg nk ambik chance blk kg. Klu ari2 besa mmg xde chance ler nak blk. Rinduuuu ibu........miss u so much ibu!!!!and rindu jgk kat siblings aku hehehe...jgn touching2 ok nak sebut nama makk aiii takut ambik masa lama sgt. Owh2, lupa plak kat sume my nephew and niece hahaha..kang ada plak yg touching sampai lari umah...Rinduuu beb...!!!!


Of course, rindu sgt2 masakan ibu hehehe...mmg pOwer rr!!!Pas2 rindu dgn lembu2 yg dlm kandang..bucuk2 hehehe. Then, rindu nak makan rojak buah & mee udang kt pantai merdeka..Fuhh, makan sambil kena angin pantai best jugak nie..Fuyoooo, pakai skirt angin dtg mula terangkat..(tersimpul2 malu) hahaha.Hati2 klu nak pakai skirt pergi pantai ^_^


Si kucing hitam, kO dah beranak ke blum???brape ekor ko branak kali nie???sape jadi bidan??Hah, tgg aku balik nak ziarah ko..nak tgk anak ko muka cam bapaknyer or macam ko kihkih...Kos hospital dah bereh blum?Ko jgn nak bertangguh plak hutang ko...walaupun ko nie annoying, tapi syg jgk rr kat ko...hehehe...olololo, michiu.




To my mum, i'll try my best to be the best for you...i love you forever and ever...I won't be here without you mum.



Saturday, October 15, 2011

UNITEN Convocation 2011


Asssalammualaikum, first of all nak wish congaratulation to all uniten's student because ari ni u all punyer majlis kan hehehe...Anda diraikan dgn hasil yg dituai sejak sekian lama berusaha huhu...So, of coz best giler kn3...Alahai, x sabar rasanyer nak convo jgk heehehe...jeles tgk senior2 dah graduate..Sabar jer la kihkihkih....

Huhuhuhu...touchingnyer bila baca VC's punyer mesej...!!!!caya lah beb...






Thursday, October 6, 2011

Male vs Female Language


Lumrah....lelaki di ciptakan sgt berbeza drpd perempuan...samada dari segi fizikal, pertuturan, hati naluri & lain2..Allah S.W.T ,menciptakan lelaki dan perempuan sgt unik & istimewa. So, kita sbg manusia x blh nak mempertikaikan. 

Entry kali nie, aku nak share ngan korg sket sal sifat lelaki & perempuan..Actly, aku pun baru tahu hehehe...nie pun coz aku ambik subjek ni & lec aku gtau huhuhu..At least, after dis aku sbg perempuan fhm ler sket sebanyak sal org lelaki kan...cam 2 jgk org lelaki, pasni fhm la kn sal org perempuan hehehe..coz manusia diciptakan secara berpasangan...So, x rugi klu kita cuba memahami org lain. Barulah org akn cuba fhm kita. Right???

Aku pun bkn ler pro sgt kan bab2 nie...But, i'm just want to share with u...Aku tahu korg lagi advance bab2 nie hehe. Klu kita sbg, org perempuan menjadi ketua di ofis or di mana2 saja. Kita x blh terlalu emotion & menggunakan female language..Hah masa nie kita change sket cara kita kpd male language..Klu x, nnt kena cOp singa garang..xpun akan kena "hah nie yg aku x suka bos perempuan..perangai asyik nak emo jer dah garang..suka itu suka ini..bla bla bla bla..byk lg kan..teng2, takut jgk kan x kawin2 hahaha.

Imagine mcm cite "BINI2KU GENGSTER" hehehe...Pencapaian diutamakan, suami didahulukan..Eh, mcm pernah dgr jer motto ni hehehe...kOrg dah tgk blum???hehehe..



Sketsa punyer cite..MALB113 CISB113

ASSALAMMUALAIKUM SUME...



Hahahaha...yesterday aku ada g class bahasa melayu korporat coz ada briefing sal sketsa yg ktorg kena wat like cam tugasan ler kan. Actly, aku ambik lec lain iaitu Puan Marniyati Md.Nor hehehe..bezz, klakar orgnyer & so sweetttt...ingatkan x married lg, baru nak suggest kat cousin hahaha...tgk2 dh married ^_^....sorry lec, just kidding hehehehe..Class mlm 2 conduct by Dr. Mardian Shah. 


Aku masuk lewat jgk rr coz tgg member punyer pasal last2 member x datang, agak malu jgk rr aku nak masuk. Masa 2 kwn aku yg sorg lg dh masuk class, aku tny ye eh lec ok x & takut nak masuk. Padahal masa aku tny kwn aku 2, aku dok dpn class jer hahahaha. Takut pun ada jgk coz ni 1st time aku attend Dr. Mardian punyer class..Bkn pe, mn tahu ye mrh ke klu org dtg lewat kan..But, aku masuk jgk aku tgg org ramai yg dtg lewat masuk baru aku masuk hahahaha...amacam, pandai x aku??? kOrg nak tahu, students yg masuk lewat kena g depan & introduce diri hehehe...dgn gaya & intonasi ^_^ Aku rasa agak nasib baik malam 2 coz masa aku masuk 2, aku terus duduk kt tempat kosong di blkg then kebetulan Dr.Mardian x prasan & aku rasa ada kwn2 dlm class 2 pun x prasan hehehe...mayb sbb aku kecik kot hahaha...See, kelebihan org kecik huhuhu...!! Suka ler class ye, cam x borink  la..byk jokes weh..mmg terbaikkk la...yg penting blh hilangkan mengantuk ^_^

Dr.Mardian briefing sal sketsa, makkk aiii kena berlakon sketsa pulak...Aku ingatkan sem ni x kena mana la tahu kn tukar lec, that why aku ambik class Puan Marniyati. Last2 kena jgk....Dh nasib bdn hehehe...Ape pun x blh..Aku xdpt nak imagine cam mana aku berlakon sketsa hahahaha...klakarnyer..Byk jgk yg lec gtau cam guidelines, intonasi, plot & mcm2 la...aku dh rasa mcm masuk Akademi Aswara la plak hahaha...belajar benda2 cam ni. Salah course ke, salah ipt ke aku pun x tahu hahaha...Harap2 aku berlakon nnt x ler hancur lebur kihkihkih...Section ktorg tema bunga2 hehehe...cam group aku, group bunga teratai...we have 10section & 80 group for dis semester...woooowww, amazing byk 2 kn...so kena be creative & bersaing secara sht walafiat hehehe..Sketsa akan di pentaskan pada week10.

Hah, klu korg nak tahu sketsa pe???waiiiiitttt hehehe...coz skrg baru week3, nnt aku akn upload utk korg..InsyaAllah...

Hah, 1 lg aku kena plak berlakon dlm tajuk "Sexual Harrasment at Work"...Adoiiii, dah mcm actress hahaha..ni utk subject len plak. Aku pun xth pe kena mengena lakonan ni dgn subjek yg aku ambik utk 2nd year ni, iaitu Fundamentals Of Information System (FIS)....dlm erti kata sem ni byk acting & propaganda hahaha...Ahakss, jgn fikir negatif ok..kebetulan group aku kena title nie hehehe...But, kira ok ler kan at least kita dpt knowledge & tahu yg benda mcm mana yg kita kena elakkan then how kita protect kita punyer diri....Hah, klu nak tahu cam mana lakonan nie tgggg......hehehhe...Week9 baru akn d presentkan huhuhu...nnt aku akan upload yer...

Ok la...aku pn dah penat sgt nie...mana tidaknyer bz sgt2...the whole day leh rehat kejap jer..hmmm...thank you yer coz sudi baca entry aku...and thankz a lots to my fans & followers...muahhhhh.....sgt2 menghargai korg punyer support hehehehe....daaaaa....
  

Wednesday, October 5, 2011

Tips Travelling



AHAKSS....for dis entry kali ni pe kata aku nk kongsi tips ngan about travelling..!!!kecantikkan ada tips travelling of course ada tips jgk kan...hah, for travellers korg leh guna pakai tips yg aku bg nie..ala klu bkn oversea pn, dlm negara kita pun blh kn..x semestinyer nk kena pergi oversea hehehe..tp if u have money, u can do dis..btl x?? Eh, korg th x baru2 nie kwn aku ada story yg kwn ye dpt pergi continue study kt oversea, i forgot what university but klu i x salah kt U.K...MARA bagi 40, 000 utk shopping hahahah...bkn RM ok, but British pound ^_^.....omjee, klu aku dpt 40,000 tu kihkihkih...Eh dh lari tajuk plak...just nak share story ni jer kan huhuhu... Nie tips yg aku nak kasi kt korg..jeng..jeng..jeng...

21 Tips to Help You Pack for a Trip


1. Security and Keeping Details Safe

Scan your passport, passport photos and paper tickets (if not the e type) in. Store this (in an email for e.g.) in your web based email account. You can also store the details of your emergency 'lost card' telephone numbers in your web based email account so you know who to contact if your credit card or ATM card is lost or stolen. This way, even if you lose everything, you have immediate access your all important information. You can even email the details page of your passport to the embassy or consulate when applying for a new one. 

2. Split up your valuables

Split up your bank cards, cash, travellers' cheques and credit cards as much as possible in different pockets, your bags and wallet when packing. In case you do get robbed, at least you won't be strapped for cash (unless you have all your bags AND your wallet stolen of course!).

3. Nalgene/Small Bottles

Use nalgene/small bottles to pack toiletries and other small items. There are several sturdy and (very nearly) waterproof ones, with clear/see through ones being preferable (easier for security purposes post August 2006). You can also use small bottles to repack shampoo or lotions so that you don't have to always carry a big bottle with you. This is especially useful if you normally take these items in your carry-on luggage, which as of early 2007 is much more restricted than before.

4. Backpack Tips

When you are packing things into a backpack, place the lighter items at the bottom and the heavier ones on top. Your bag will feel lighter this way as the pack rests on your lower back. It is also smart to place the things you use the most on top. Dirty clothes are perfect to pack at the bottom of a backpack. 

5. Plastic Bags

It is always handy to have a few plastic bags around certain items, especially toiletries. Not only does it counter any leaking, the bags can also come in useful to keep dirty clothes in, as garbage bags or even as a makeshift umbrella. Ziplock or other airtight plastic bags are the best.

6. Pack in Plastic

Pack everything in clear plastic bags (preferably zip lock), divided into items e.g. underwear, t-shirts, shorts etc. before packing in your suitcase or backpack. One plastic bag for each type of clothing. This is extremely useful in various ways. When you unpack your bag you just take out a series of bags and you can see immediately what you want. So an overnight stay somewhere just means taking 1 item out of a bag - no rummaging!!
 In addition, if you have to unpack at customs etc, instead of having to disgorge all your clothing etc out in front of everybody, you can calmly take maybe 5/6 bags out, the contents of which can be clearly seen by the officials. To repack then is also dead easy. Just be sure not to leave your plastic bags lying around if you are travelling in nature! 

7. Clothes

Pack only what you know you will use and if you are travelling for more than three weeks, plan to wash on the road. You can cut back on the number of clothes items by packing multi-purpose clothing, for example items that can both be worn during the day and as sleepwear.

8. Split up clothes when travelling with others

When you are flying somewhere and especially if you have a few stopovers, divide the clothes between different suitcases/backpacks/bags etc. If one persons luggage doesn't arrive at the destination, they'll still have clean clothes available. Airlines generally don't compensate lost luggage for the first 24-48 hours so this will save you money if it happens to you. 

9. Separate Beach Bag

When packing to head to the beach consider pre-packing whatever you might need at the beach into a beachbag inside your backpack or suitcase. Especially if travelling with kids, this will prove a timesaver!

10. Suitcase lovers

For those using suitcases without a divider. A piece of cardboard makes an excellent divider and helps keep your clothes organized and neat as you are able to lay them out flat on the cardboard. It also makes airport inspections a lot less of a hassle as you can lift out your divider with clothes on top easily.

11. Gifts

While it is a good idea to take some small gifts with you while travelling, pre-wrapping them can be a waste of time if you are flying and your bags are opened. 

12. Flashlights or Torches

When packing a flashlight or torch (or any other item with batteries for that matter), turn the batteries around so that if the item is accidentally turned on, you won't empty the batteries. Don't forget to turn the batteries back around when using the flashlight.

13. Diaper Bag

If you are travelling with babies, then the diaper bag is an excellent place to hide your valuables. This most likely will not be the first thing to be stolen. It's also a great to use as a waste bag (even when not travelling with a child!), especially at places that do not allow you to flush toilet paper. 

14. Shoes

If you want to make sure everything else in your bags stays clean and odor free, place the shoes inside old socks and then inside airtight plastic bags (ziplock).

15. Carry-On

Keep any medication and important papers in your carry-on bag. On long flights with multiple stopovers (especially if flying via London, LA or other major airports), packing a fresh change of clothes is a good idea as bags tend to get delayed or lost on long haul, multiple stop flights. You don't want to end up stuck without medication, clothes or your important papers even if it is just for a few days.

16. Roll Technique

Somehow it seems that bags will hold more if the clothes are rolled rather than folded. If you roll in tissue paper, the clothes will also get less wrinkled.

17. Travelling to warm destinations?

If you appreciate cold drinks think of using a six-pack cooler as a toiletry bag. Once you arrive at your destination and unload your toiletries your 'toiletry bag' guarantees cheap cold drinks on the beach, no matter how remote.

18. Local Tourism Offices

The best source of information is usually local. Check out Tourism Offices to find unbiased feedback on the best accommodation to suit your needs. Excercise caution in countries where you feel the information might not be so unbiased!

19. Minimize on toiletries

Take only half a tube of toothpaste rolled up tight, store shampoo in small containers, only take half a roll of toilet paper (for emergencies only) and crush it so the middle is folded.

20. Take solid shampoo bars and tooth powder

Solid shampoo bars and tooth powder (instead of tooth paste) can be easily located on the internet and make carry-on travel in this age of liquid restriction possible. 

21. Planning on carrying a lot of luggage?

While carrying a lot of luggage is not recommendable, sometimes it is necessary in the case of relocations and so on. If you have the possibility, fly via the US as airlines will allow you 64kg (two 32kg bags) instead of the 20kg in the rest of the world. Even if it is just a stopover in the US, you will be allowed to carry the extra weight. Check with your local travel agent for the details.


Tuesday, October 4, 2011

Apa terjadi?

SEKADAR PERINGATAN SESAMA KITA.....





YA ALLAH, SUBHANALLAH...pe yg nk jd dgn manusia skrg, sampai xde hati perut langsung...xde sifat belas kasihan...sadis skali aku baca paper ari ni, sorg perempuan mencampakkan bayinyer dari 2nd floor..aduh, bayangkan lah cm mana..

Wahai si ibu, di manakah sifat keibuan anda..di manakah kasih syg & belas kasihan anda???DIMANA???

Wahai si ayah, di manalah sifat kebapaan anda....tidak kasihankah anda bl melihat darah daging anda diperlakukan sedemikian..di manakah responsibility anda?

Byk yg kita dgr, bayi dibuang di sana sini..dibiarkan di makan haiwan..sayunyer hati...tahukah anda pe fadhilat yg kita dpt apabila kita menjadi sorg ibu & ayah utk anak2 kita..kita mendidik mereka..begitu besar fadilatnyer..

RENUNGKAN :- 

ALAM RAHIM (Alam kandungan)

Marilah kita sama-sama perhatikan kebesaran ciptaan Allah, bagaimana kejadian manusia pada Alam Ramim. Terdapat banyak ayat Al-Qur'an berhubung dengan Alam Rahim yang difirmankan oleh Allah diantaranya seperti berikut:-


Dalam surah Al-Mursalaat, juz keduapuluh sembilan, ayat 20 hingga 23 Allah Ta'ala berfirman.


Yang bermaksud: Bukankah kami telah menciptakan kamu dari air (benih) yang sedikit (hina) dipandang orang. Lalu Kami jadikan air (benih) itu pada tempat penetapan yang kukuh (rahim ibu). Serta Kami tentukan keadaanya, maka Kamilah sebaik-baik yang berkuasa menentukan dan melakukan tiap-tiap sesuatu.


Dalam surah Al-Mu'minun,juz kelapan belas ayat 12, 13 & 14, Allah Ta'ala berfirman.


Yang bermaksud : Dan sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dari pati yang berasal dari tanah. (Pati yang berasal dari tanah, ialah pati makanan yang berasal dari tumbuh-tumbuhan dan tanaman yang tumbuh di bumi).Kemudian Kami jadikan pati itu setitis air benih (air mani), pada tempat penetapan yang kukuh. Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging, kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa ketul daging, kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang, kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk ia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya (keadaannya yang asal serta ditiupkan roh padanya). Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik baik Pencipta.


Dalam surah Al-'Imran, juz ketiga ayat 6, Allah Ta'ala berfirman.


Yang bermaksud: Dia lah yang membentuk rupa kamu dalam rahim (ibu kamu) sebagaimana yang dikehendakiNya. Tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.


Dalam surah Yaasin, juz keduapuluh tiga ayat 77, Allah Ta'ala berfirman:


Yang bermaksud: Tidakkah manusia itu melihat dan mengetahui, bahawa Kami telah menciptakan dia dari (setitis) air benih? Dalam pada itu (setelah Kami sempurnakan kejadiannya dan tenaga kekuatannya) maka dengan tidak semena-mena menjadilah ia seorang pembantah yang terang jelas bantahannya (mengenai kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang mati),


Dalam surah As-Sajdah, juz keduapuluh satu ayat 7, 8 & 9, Allah Ta'ala berfirman. 


Yang bermaksud: Yang demikian sifatnya ialah Tuhan yang mengetahui perkara-perkara yang ghaib dan yang nyata; Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengasihani; Yang menciptakan tiap-tiap sesuatu dengan sebaik-baiknya (dengan sebaik-baik ciptaan yang cantik dan elok mencipta manusia) dan dimulakan kejadian manusia berasal dari tanah liat (Thin). Kemudian ia jadikan keterunan-keterunan manusia itu dari sejenis pati iaitu dari air yang hina (air mani) yang sedikit dipandang orang. Kemudian ia menyempurnakan kejadiannya, serta meniupkan padanya Roh ciptaanNya dan ia mengurniakan kepada kamu pendengaran serta hati (akal fikiran), supaya kamu bersyukur, tetapi amatlah sedikit kamu bersyukur.


Dalam surah Al-Hajj ayat 5, Allah Ta'ala berfirman.


Yang bermaksud: Dan Dia lah yang mencipta kamu dari diri yang satu (Adam), maka (bagi kamu) disediakan tempat tetap (dalam tulang sulbi bapa kamu atau di bumi), dan tempat simpanan (dalam rahim ibu atau dalam kubur). Sesungguhnya Kami telah jelaskan tanda-tanda kebesaran (Kami) satu persatu bagi orang-orang yang mengerti (secara mendalam).


Dalam surah Al-Hajj ayat 5, Allah Ta'ala berfirman.


Yang bermaksud: Wahai umat manusia, sekiranya kamu menaruh syak (ragu-ragu) tentang kebangkitan makhluk (hidup semula pada hari kiamat), maka (perhatilah kepada tingkatan kejadian manusia) kerana sebenarnya Kami telahmenciptakan kamu dari tanah, kemudian dari setitik air benih, kemudian dari sebuku darah beku, kemudian dari seketul daging yang disempurnakan kejadiannya dan yang tidak disempurnakan; (Kami jadikan secara yang demikian) kerana Kami hendak menerangkan kepada kamu (kekuasaan Kami); dan Kami pula menetapkan dalam kandungan rahim (ibu yang mengandung itu) apa yang Kami rancangkan hingga ke suatu masa yang ditentukan lahirnya; kemudian Kami mengeluarkan kamu berupa kanak-kanak; kemudian (kamu dipelihara) hingga sampai ke peringkat umur dewasa; dan (dalam pada itu) ada di antara kamu yang dimatikan (semasa kecil atau semasa dewasa) dan ada pula yang dilanjutkan umurnya ke peringkat tua nyanyuk sehingga ia tidak mengetahui lagi akan sesuatu yang telah diketahuinya dahulu. Dan (ingatlah satu bukti lagi); Engkau melihat bumi itu kering, kemudian apabila Kami menurunkan hujan menimpanya, bergeraklah tanahnya (dengan tumbuh-tumbuhan yang merecup tumbuh), dan gembur membusutlah ia, serta ia pula menumbuhkan berjenis-jenis tanaman yang indah permai.


KEJADIAN MANUSIA MENGIKUT AL-QURAN


PERINGKAT PERTAMA :
NUTFAH : iaitu peringkat pertama bermula selepas persenyawaan atau minggu pertama. Ianya bermula setelah berlakunya percampuran air mani. Sebagaimana firman Allah dalam surah al-Insan : 
2 yang bermaksud :
” Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan), kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat “
  Menurut Ibn Jurair al-Tabari, asal perkataan nutfah ialah nutf ertinya air yang sedikit yang terdapat di dalam sesuatu bekas samada telaga, tabung dan sebagainya. Sementara perkataan amsyaj berasal daripada perkataan masyj yang bererti percampuran

         Berasaskan kepada makna perkataan tersebut maksud ayat di atas ialah sesungguhnya Kami (Allah) menciptakan manusia daripada air mani lelaki dan air mani perempuan.
               Daripada nutfah inilah Allah menciptakan anggota-anggota yang berlainan , tingkahlaku yang berbeza serta menjadikan lelaki dan perempuan. Daripada nutfah lelaki akan terbentunya saraf, tulang dan fakulti , manakala dari nutfah perempuan akan terbentuknya darah dan daging.


Sperma Sperma menembusi ovum

PERINGKAT KEDUA :
‘ALAQAH : Peringkat pembentukan alaqah ialah pada hujung minggu pertama / hari ketujuh . Pada hari yang ketujuh telor yang sudah disenyawakan itu akan tertanam di dinding rahim (qarar makin). Selepas itu Kami mengubah nutfah menjadi alaqah. Firman Allah SWT yang bermaksud :
” Kemudian Kami mengubah nutfah menjadi alaqah”. Surah al-Mukminun : 14
Kebanyakan ahli tafsir menafsirkan alaqah dengan makna segumpal darah. Ini mungkin dibuat berasaskan pandangan mata kasar. Alaqah sebenarnya suatu benda yang amat seni yang diliputi oleh darah. Selain itu alaqah mempunyai beberapa maksud :
  • sesuatu yang bergantung atau melekat
  • pacat atau lintah
  • suatu buku atau ketulan darah
Peringkat alaqah adalah peringkat pada minggu pertama hingga minggu ketiga di dalam rahim.
PERINGKAT KETIGA :
MUDGHAH : Pembentukan mudghah dikatakan berlaku pada minggu keempat. Perkataan mudghah disebut sebanyak dua kali di dalam al-Quran iaitu surah al-Hajj ayat 5 dan surah al-Mukminun ayat 14. Firman Allah yang bermaksud
“lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging”. Surah al-Mukminun : 14
Diperingkat ini sudah berlaku pembentukan otak, saraf tunjang, telinga dan anggota-anggota yang lain. Selain itu sistem pernafasan bayi sudah terbentuk.Vilus yang tertanam di dalam otot-otot ibu kini mempunyai saluran darahnya sendiri. Jantung bayi pula mula berdengup. Untuk perkembangan seterusnya, darah mula mengalir dengan lebih banyak lagi kesitu bagi membekalkan oksigen dan pemakanan yang secukupnya. Menjelang tujuh minggu sistem pernafasan bayi mula berfungsi sendiri.
PERINGKAT KEEMPAT :
IZAM DAN LAHM : Pada peringkat ini iaitu minggu kelima, keenam dan ketujuh ialah peringkat pembentukan tulang yang mendahului pembentukan oto-otot. Apabila tulang belulang telah dibentuk, otot-otot akan membungkus rangka tersebut. Firman Allah SWT di dalam Surah al-Mukminun : 14 yang bermaksud :
“Lalu Kami mengubahkan pula mudghah itu menjadi izam da kemudiannya Kami membalutkan Izam dengan daging”
Janin berusia 12 minggu

PERINGKAT KELIMA :
NASY’AH KHALQAN AKHAR : Pada peringkat ini iaitu menjelang minggu kelapan , beberapa perubahan lagi berlaku. Perubahan pada tahap ini bukan lagi embrio tetapi sudah masuk ke peringkat janin. Pada bulan ketiga, semua tulang janin telah terbentuk dengan sempurnanya Kuku-kukunya pun mula tumbuh. Pada bulan keempat, pembentukan uri menjadi cukup lengkap menyebabkan baki pranatel bayi dalam kandungan hanya untuk menyempurnakan semua anggota yang sudah wujud. Walaupun perubahan tetap berlaku tetapi perubahannya hanya pada ukuran bayi sahaja.
Janin mendapatkan makanan melalui uri


PERINGKAT KEENAM :
NAFKHUR-RUH : Iaitu peringkat peniupan roh. Para ulamak Islam menyatakan bilakah roh ditiupkan ke dalam jasad yang sedang berkembang? Mereka hanya sepakat mengatakan peniupan roh ini berlaku selepas empat puluh hari dan selepas terbentuknya organ-organ tubuh termasuklah organ seks. Nilai kehidupan mereka telah pun bermula sejak di alam rahim lagi. Ketika di alam rahim perkembangan mereka bukanlah proses perkembangan fizikal semata-mata tetapi telahpun mempunyai hubungan dengan Allah SWT melalui ikatan kesaksian sebagaimana yang disebutkan oleh Allah di dalam al-Quran surah al-A’raf : 172. Dengan ini entiti roh dan jasad saling bantu membantu untuk meningkatkan martabat dan kejadian insan disisi Allah SWT.

                         


There was an error in this gadget

Terbaik Dari Ladang Hijau

Kalau ang rasa berani, cantik @ hensem..komen rr

Hubungan Blog 1 Dunia....Thank You so much :))

free counters