Plezz Leave Your Link..I'll follow u back ^_^

Tuesday, March 6, 2012

Tips Kecantikan A.Y.H >> Makeup?


Assalammualaikum, Hye....pa habaq?....Al-kisah 1001 malam nie, aku nak share ngan korg2 di luar sana cam mana nak conteng muka korg yang dah cantik, and nak bagi penyedap rasa kelazatan masakan makeup anda..kalau selalu masak ala kadar jer, pe kata skali skala masak special sket hehehe...selalu dok tempet cream ngan bedak sejuk jer. Jom make over bersama A.Y.H :))....lagak gaya macam makeup artist, berjalan megah tiba-tiba tersepak batu..hehehe..Okey2, jangan buang masa lagi..Yeayyyyyy, jom main conteng2 mural kat muka. Tanpa segan silu, jom kita make over.....

Soalan 1 yg korg akan tanya > Apa yang perlu ada?? 
Mai sini AYH nak habaq...

Strobe Cream (from MAC)
Foundation (cream,liquid or stick)-- depends on your skin ok!!!
Loose & Compact Powder
Mist & Fix  
Eyeshadow Palette
Lipstick & Lip Gloss
Eyeliner (Gel/pencil/liquid) 
Eyebrow Pencil (Brown)
Girl Boy (from MAC)----nak bagi kening korg cam color coklat2 gitu :))
Set Brushes (Apa2 brand pun bleh)


(*AYH guna   berus nie, from MAC)

Setelah semua ada, jom mulakan kawan2...Let's Fun...

1) Sapukan strobe cream pada keseluruhan muka anda, kalau sape2 yang tak pakai tudung (freehair) sapu sampai ke leher yer...bagi rata tau..kalau tak rata nanti nampak cam kuih tepung pelita kat pasar malam plak....


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Sapukan foundation kat muka *nak guna span pun tak pe, berus pun tak pe, pastikan guna berus besar & kasar (stippling brush)....macam pic nie yer ladies and gentlemen...ahaks...



*berus untuk foundation kat hujung color putih macam nie / stippling brush---->>>>>


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3) Then, masa untuk sapukan compact powder pada seluruh wajah anda yg cantik dan gebu :)), guna brush yg besar dan lembut......After that, Loose powder (*better guna sume cara with brushes hehehe )..


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Time to eyeshadow...yeayyyyyyy!!!!!! Before korg nak letak eyeshadow kat mata korg yang menggoda. Mata memainkan peranan yang penting tau...letak dulu loose powder bawah mata (*untuk mengelakkan kesan kotor & senang untuk sapu if ada kesalahan masa letakkan eyeshadow)....macam pic nie.......


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5) So far, ok tak???chaiyok2.....move the next step...ok, untuk eyeshadow mula2 korg sapukan kat seluruh kelopak mata dengan light color..such as white, light yellow or color yang korg rasa light...untuk kali ni AYH, guna light yellow...ini sebagai base la kata orang...hehehe

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6) Then, untuk kesan smokey eyes makeup..after sapu light color tadi korg letak kan sedikit eyeliner (gel) pada hujung kelopak mata...sedikit saja, then korg ambik eyeshadow color black. letakkan atas eyeliner gel tadi, then korg meri/tarikkan ye sampai ke kening...but, jangan melebihi hujung kening...macam kita mewarna...macam pic nie....


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7) Hah, then korg ambik eyeshadow color gelap (dark color) sapu pada depan kelopak mata. Contoh color dark green..Apa2 jer color yang korg suka..LEPAS korg sapu dark green tadi, korg sapu plak color Dark blue pada tengah2 kelopak mata. Contoh AYH, dark blue...(*eyeshadow tak boleh lebih daripada 3 color, kurang tak pe)...dark blue tadi korg gabungkan ngan dark green tadi. Jangan sampai nampak line cam bahagi dua plak....nanti nampak tak cantik & palsu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8) Color dark green tadi, korg sapu plak pada bawah kelopak mata...dark blue tadi pun boleh...sapu macam kita pakai eyeliner bawah mata.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9) After that, letak kan eyeliner pada atas mata & bawah mata......nak wat bunga2 pun boleh...:))

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10) Kalau korg nak pakai false eyelashes plak, firstly korg ukur dulu false eyelashes ngan size mata...(*kalau lebih cut sket bagi sama ngan ukuran mata anda)...then, sapukan gam pada false eyelashes & lekatkan pada mata..kalau rasa tak selesa and rasa cam ada benda cucuk2 pada depan mata, that mean korg letak terlebih letak or size tak sama. If korg rasa macam tue, tanggalkan eyelashes tadi & betulkan position sampai korg rasa dah okey..!!!!Jeng, jeng, jeng..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11) Lepas dah lekatkan fake eyebrow, letak plak mascara skali ngan fake eyebrow.....ejas bagi nampak natural :))...jangan sampai terjatuh plak hehehe...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12) OK, untuk bentuk kening plak....korg ratakan dulu kening dengan berus khas untuk kening....then, lukis kening start dari tengah hingga hujung kening..kat hujung korg panjangkan sedikt bagi nampak tajam dengan menggunkan eyebrow pencil color brown...macam pic nie....



* Ne brush untuk ratakan kening

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13) Sapukan girl boy from MAC pada kening....sape2 yg tak tahu girl boy, ni hah girl boy..sapu macam korg ratakan kening tadi.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14) Then ambik blusher sapukan start dari hujung telinga turun ke pipi dengan gerakan membulat, then ke atas balik..ulang sampai korg rasa ok...(*balancekan blusher pipi kanan & kiri, jangan sampai merah sangat macam kena tumbuk/pukul hehehe)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15) After that, untuk shading plak, mulakan / sapu menggunakan brush khas untuk shading start dari hujung kening sampai hidung. Aku syorkan MAC Shading (medium)...macam pic nie...


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16) Finally, sapukan lip gloss pada bibir...then, sapukan lipstik....Ambik compact powder tadi dengan menggunakan berus then sapu pada dahi, bawah mata, bawah korg sapu blusher tadi and dagu...THEN, semburkan dengan mist & fix untuk bagi makeup tahan lama....sape yg tak tahu. Ni hah mix & fix...



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----->>> yang ni AYH ajar cara smokey eyes makeup, sesuai untuk wedding or event. kalau untuk makeup harian, korg apply benda yang sama juga...tapi guna eyeshadow yang berwarna tanah seperti brown, light pink..dalam erti kata color yang korg rasa tak keterlaluan/over....and korg boleh kurangkan eyeshadow dari 3 color kepada 1 or 2 color saja.

----->>> makeup biar sesuai ngan majlis yang dihadiri, jangan nak pergi ofis tapi makeup macam nak pergi zoo hehehe...kan tak pasal jadi bahan gossip..

----->>> Untuk nampak kan kening anda lembap (pada hari biasa without makeup) sapukan sedikit lip balm pada kening...kening korg akan teratur & tersusun cantikkkkkkkk jerr :))


DONE!!!!!HASILNYER......





posmen karat : nak wat tutorial dalam youtube malu kihkihkih :)))
Thankss coz sudi baca, sape2 ada soalan boleh bertanya....
SELAMAT MENCUBA!!!!YOU CAN DO IT.....




---->>>>> For the next tips, waitttt...see you soon..







Thursday, March 1, 2012

Tips Kecantikan A.Y.H >> Mau Cantik?




HyE, everyone....Lately nie, tak sempat nak update blog yang dah macam tempat burung layang-layang wat sarang. Sekarang pun ada masa curi sket2 untuk tulis entry. OK!!!! By the way, aku sering ditanya macam mana aku nie jaga muka, apa aku pakai and etc...(*blurrr) coz i'm not a  beauty princess or buka SPA ke pe kan..aku bukan lah pandai sangat dalam bab2 macam nie hahaha...But, i try to give the best tips for u guys hehehe...

Ok, macam mana aku jaga muka erk...???let me think first apa routine aku wat everyday..Hah, untuk pastikan muka korg kurang naik pimple and blackhead..tak dak gunung-ganang cam volcano yg menanti hari untuk meletup & meluahkan laharnyer...

Firstly, makesure korg cuci muka after kuar seharian & makeup...if u all pakai makeup, makesure sume makeup yg melekat dan bertempet  kat muka dicuci dulu before korg nak cuci muka dengan gentle cleansing form. For makeup, aku suggest korg cuci guna makeup remover or minyak such as johnson baby or zaitun..Coz this oil can remove your makeup gently and make your skin softly sayangggg :))

After, korg cuci ngan makeup remover & oil tadi. Korg cuci keseluruhan muka dengan Deep Cleansing Milk. Aku suggest Deep Cleansing Milk (Pine Pollen) from Bio-essence. It cleanses the skin gently and effectively removes all traces of makeup and impurities without stripping the skin of its natural moisture levels. This gentle formula makes it safe for use on your eye, face and neck area, leaving skin soft and clean after use, without any feeling of greasiness. Ia boleh hilangkan blackhead & blackwhite...Perghhhhhhhhhhh....suka kan hehehe...


WHY????, Because Bio-Essence Deep Cleansing Milk (with Pine Pollen) is enriched with Pine Pollen, Ginseng, Aloe Vera and Cucumber extract to cleanse the skin throughly and gently. Then, sesuai untuk sume jenis kulit. Ada vitamin A, C & E. You should try this.


Then baru korg cuci muka Gentle Cleansing Form ok!!!! Hah, before tidoq jangan lupa cuci muka tau...pastikan muka korg boleh bernafas dgn baik yer. Seperti kita dapat menghirup udara yg segar bugar yer ladies & gentlemen..JANGAN TIDO DGN MUKA YANG MASIH ADA MAKEUP!!!And kalau korg nak tahu, at the same time i am use 3 skin cleaners secara bergilir-gilir. Sape2 yg sensitive skin jangan tiru aksi ini. DANGEROUS!!!!!  Kalau perlu pakai night cream, korg pakai la..hehehe... Tapi aku malas pakai night cream hahahaha....

Ok2, move the next session hehehehe....(*bila masa plak aku tukar course nie*).  Before nak pakai sunblock, korg pakai dulu toner. Toner (Bright white clarifying softener) from Bio-Essence memang terbaikkkkkk......Sebab apa aku cakap terbaik, sebab bila korg tenyeh toner nie ngan kapas kat korg punyer muka. korg akan rasa kelembapannyer (*suka tahap nak naik roller coster)....hehehe...and kalau korg tenyeh lagi kat muka korg, sume daki2 kat muka korg akan kuar and nampak kat kapas tue..try la kalau nak tahu. Secondly, masa korg nak kuar gi jalan2 ke, nak kuar riuh-rendah celebrate besday mak cik senah ke, makan ketam besaq ke or watever la kan...If waktu siang, korg pakai sunblock tau. For those, yg muka cepat sangat burn, makesure guna. Maklum lah kt malaysia nie cuaca panas terik. Mesti korg tak nak muka korg ada line sebelah cerah, sebelah malam hehehe....kalau korg nak ada tag line pun boleh. Kalau waktu malam, tak payah la pakai, aku x pakai pun hehehe.....



1 minggu sekali, korg manjakan muka korg dengan mask...ala-ala spa gitu hehehe....kalau korg lagi rajin, 1 minggu 2x pun ok jugak. Beli mask yg dah siap pun boleh. Sekarang macam2 ada hehehe...buy 1, free 1..more lovely kihkih...Nak2 time sales kan, korg borong jer banyak2. Selain itu, aku juga amal amalan tradisional kihkihkih.....Sape kata amalan tradisonal kolot, eh tak lah....ok jer aku amal :))

Aku rasa dah cukup kot, tips yang aku bagi so far....IMPORTANT!!!! CHOOSE THE RIGHT PRODUCT FOR YOUR SKIN.. Selamat mencuba....A.Y.H


----->>> Next tips cam mana nak makeup...see u soon :)))








There was an error in this gadget

Terbaik Dari Ladang Hijau

Kalau ang rasa berani, cantik @ hensem..komen rr

Hubungan Blog 1 Dunia....Thank You so much :))

free counters