Plezz Leave Your Link..I'll follow u back ^_^

Saturday, December 31, 2011

Sumpahan Nasi Kerabu

Assalammualaikum, hye guys..!!!!

<<----->> Wahhhh...yeahhhh kita dah di penghujung tahun 2011 kan...Alahai sedih ler plak kan, But, "WELCOME 2012"...Okey, now let me share with u all entry kali ni...Entry kali nie sal 1st time seumur hidup aku makan nasi kerabu kelantan...Kelantan terletak di pantai timur hehehe..Bagi sape yang x tahu korg pandai2 ler tanya cikgu Google yer..Before this, aku x pernah makan & x teringin pun nak beli nasi kerabu walaupun aku pergi pasar malam ke, tgk kawan aku ngah makan nasi kerabu ke. Aku x pernah tanya kawan aku "sedap ke?", "rasa cam mana?" hehehe. Aku pun xtahu kenapa & mengapa....Event aku pernah tinggal n study kat terengganu selama 3years, tidak ku jamah walaupun sekali nasi kerabu and xtahu pe rasanyer ^_^

<<----->> Pada 28 Disember 2011, menjadi detik paling bersejarah aku makan nasi kerabu utk breakfast hahaha...konon2 heaven ler kan..."adik nak mkn pe?"..."bagi nasi kerabu 1" coz masa 2 aku ternampak nasi kerabu di depan mata hehehe...yang bestt nyer aku makan nasi kerabu dgn sudu & garpu..kononnyer x nak kotor kan tangan hahaha...pas2 kwn aku sorg nie pun makan nasi kerabu jugak...tapi x menggunakan sudu & garpu..aku fikir masa 2 mayb ye saja xnak menggunakan sudu & garpu...so, xpe ler...Aku tengok kawan aku ni gaul kan sume nasi & bahan2 yg ada dlm pinggang tadi...aku just tgk jer la....ikut ler ye nak gaulkan, nasi ye kan...aku xnak gaul kan...(*berlagak sombong) hehehe...



hahaha...full pinggan kan..kan aku dah kata...aku tak reti makan nasi kerabu...tak tau nak start makan cam mana...pening kepala pikiaq...

<<----->> Then....aku pun ambik garpu & sudu utk memulakan seleraku pada pagi itu...aku ambik garpu & sudu then aku xtahu nak makan start drpd mana...hahaha....korg kan tahu nasi kerabu ada ulam2, sambal, itu ini kan...so aku fikir nak makan yg mana dulu yer...full giler pinggan aku (*thinking)...rupa2nyer baru aku tahu, kena gaulkan sume bahan2 dulu then baru leh makan & rasa heaven nasi kerabu hehehe...Patut ler aku tgk kwn aku tadi gaulkan sume..ishk2...padah x reti makan nasi kerabu & 1st time nak makan nasi kerabu...nasi kerabu sumpah aku kot hehehe....Lepas gaul sume barulah aku rasa kenikmatan nyer hehee...rasanyer not bad, sedappppp...kihkih...tapi berbeza dgn nasi kerabu negeri kedah @ org panggil nasi 100...panggil nasi 100 cz ulam2 nyer ada 100 jenis, digaul dgn kerisik, sambal, bawang dan bahan2 yang lain...klu nasi kerabu kelantan color cm purple kebiru-biruan cam laut terbentang luas, cam mata org putih, nasi kerabu kedah color brown hehehe...cam tanah hehehe...itu menunjukkan betapa unik nyer negara MALAYSIA.



konon2 heaven hahaha...tak nak kotor tangan..kihkih

<<----->> Baru ku tahu rasa nasi kerabu & cara menikmatinyer hehehe...thank you!!!!!Finally terbuka jugak hatiku utk makan nasi kerabu selama aku 22 years old & di penghujung 2011 kihkihkih...kali nie aku x ralat lagi (*wink)...klu org tny, aku blh kata -----> "sape kata aku x pernah makan & xtau makan nasi kerabu??? eleh, aku dah makan ler" hehehe...(*dlm hati malu giler bila ingt balik) hahahaha....adoiiiiii ler.....trimas kasih pakkk..Aku berjaya utk mission kali nie.. "Mission is Completed"


Tuesday, December 27, 2011

dEAth




-----> Aku ingat lagi masa aku sekolah menengah dulu kan ada "Oral Test English"...masa 2, aku form3..teacher soh kitorg cari jer ape2 story, poem or anything else tapi make sure in English ler kan...Then, kena hafal. Ikut turn sape yg kena panggil kt depan then cakap pe yg nak di sampaikan hehehe...

-----> Aku masa tue buntu jgk nak pilih tajuk pe....Aku baring2 atas katil masa tue (dok hostel) then aku pun terbuka lah buku English Literature..aku selak sehelai demi sehelai, ku tgk tajuk sume poem...Suddenly, aku tertarik & suka ngan poem THE DEAD CROW by A.Samad Said....Setahu aku masa tue, karya A.Samad Said sume hebat2 belaka..So, lastly aku pilih poem nie...hafal ler hafal dgn penuh feeling hahaha...Jgn tiba kat depan otak aku jg fill in the blank sdh...

-----> Hurm, teacher pagl aku kat depan (dup dap dup dap) bunyi jangtung aku...nerves & malu jgk aku walaupun aku sekolah perempuan sume hehehe...aku sekolah perempuan form1-3 jer...form4 aku tukar sekolah..Starting yg baik kihkihkih....sampai kt tgh2 aku lupa sekejap hahaha...blurrrr aku nak sambung pe...Lastly, aku ingt balik...nerves punyer pasal, gabra jgk aku...Lepas hbs turn aku, fuhhhh lega giler....

-----> sib bek teacher baik, bg marks kt aku pun baik jgk hehehe...hurmm, ingt lagi nama teacher ni Madam Mary Anne..Thank You Teacher..Skrg klu x silap aku, ye dah x mengajar kat sekolah lama aku tue...x tahu plak ye pergi sekolah mana...pe2 pun I wish u All the best for u life..

-----> Sampai skrg poem ni still aku ingt..begitu memberi kesan yg mendalam hehehe....

The Dead Crow
A. Samad Said
A. Samad Said was born in 1935 in Malacca. He completed
his education in Singapore, which was still part of Malaya then.
At a very young age, he enjoyed reading English novels and adventure stories.

His interest in writing  began when he worked as an editor
at Utusan Melayu, a Malay-language newspaper. From 1954,
he wrote and published many short stories dealing with Malay
society and national issues. It has been said that A. Samad Said
got many ideas for his stories by observing people and things while
riding the bus or standing on street corners.

Salina, his first novel, won him the S.E.A Writer’s Award in 1979.
Other honours include the National Literary Award in 1985 and
the ASEAN Award in 1993. Many of A. Samad Said’s works have
been translated into English, among the poem The Dead Crow.



Themes
* Environmental pollution is a serious threat to health and life.
* There is a need for environmental preservation.
* Development must be planned so that a clean environment is
preserved for future generations.

Moral Values 

* We must take steps to preserve our environment.
* We must leave a pollution-free environment for our children and future generations.
* Politicians and capitalists must take action to preserve the environment.

Monday, December 26, 2011

If I had Thousands Time

Hiding from the rain and snow
Trying to forget but I won't let go 
Looking at a crowded street
Listening to my own heart beat


So many people all around the world
Tell me where do I find someone like you girl


Take me to your heart take me to your soul
Give me your hand before I'm old
Show me what love is - haven't got a clue
Show me that wonders can be true


They say nothing lasts forever
We're only here today
Love is now or never
Bring me far away


Take me to your heart take me to your soul
Give me your hand and hold me
Show me what love is - be my guiding star
It's easy take me to your heart

Standing on a mountain high
Looking at the moon through a clear blue sky
I should go and see some friends
But they don't really comprehend


Don't need too much talking without saying anything
All I need is someone who makes me want to sing





Wednesday, December 21, 2011

Tabik Spring kat Ang






Ouwwwww....(puss in boots)....
Assalammualaikum....
Hah, sekarang kita dah penghujung tahun 2011 dah kan. Kejap jer masa berlalu dgn pantas, alih2 nak plak masuk tahun baru 2012...Alahai sedihnyer nak tinggalkan 2011 hehehe....
Pe kes kan...cam xde semangat jer bila dah hujung2 tahun ni, Tapi klu sebut jer YES mesti sume org semangat gempak giler..Ouwwwwww....YES, bkn Yes No okey...YES (Year End Sale) sape xnak kan....Masa nie ler korg leh jumpa brg2 yg korg suka dgn "BOOMBASTIC PRICE" gedebummmm...blh pengsan klu x control. silap2 blh terjatuh & ditimbusi dgn timbunan2 YES hehehe..Sekarang siap ada BIG SALE lagi hehehe, kan dekat nak christmas. Aku pun SOMETIMES xleh tgk jgk bab2 SALES ni hahaha...Aku juga mangsa keadaan YES...pe kes kan..masa shopping x ingat dunia. Itu nak, ini nak..klu boleh 1 shopping mall nak bawa blk then letak dlm umh..Ouwwww.....

Bila blk tgk pe yg dah dibeli, eh cantiknyer....wahhhh, sukanyer dapat beli nie.Besssstttt giler YES..hahaha...then start buka wallet...WHAT HAPPENNING??? where is my MONEY??? klu B.E.P "WHERE IS THE LOVE" huhuhu. Jeng, jeng, jeng mula berfikir "rasanyer cam aku beli sket jer td" "Eh,xkan tinggal byk nie duit aku?"...xpe2 dlm bank ada lagi duit aku, ada aku kisah...Next day, pergi bank nk withdraw duit...ATM pun berkata xde duit dik, duit dah hbs hehehe..Sape nak jwb? kihkihkih...Lastly, menyesal x sudah2. Nak tunggu GAJI? NEXT MONTH dik....nak tunggu LOAN? tunggu sem baru dik...AIYAAA, ini manyak susah mae...OUWWWW....kan dah kata...

Kena ler makan maggi sementara duit masuk hehehe...Bro, pinjam duit nanti aku bayar okey...

So, hah tepuk dada tanya ler selera kan..berbelanja biarlah berpada2 okey yer sume...YES tetap besssstttttt....JOM!!!!! hehehehe..Ouwwwww.....

Monday, December 12, 2011

Tip Travelling

AHAKSS....for dis entry kali ni pe kata aku nk kongsi tips ngan about travelling..!!!kecantikkan ada tips travelling of course ada tips jgk kan...hah, for travellers korg leh guna pakai tips yg aku bg nie..ala klu bkn oversea pn, dlm negara kita pun blh kn..x semestinyer nk kena pergi oversea hehehe..tp if u have money, u can do dis..btl x?? Eh, korg th x baru2 nie kwn aku ada story yg kwn ye dpt pergi continue study kt oversea, i forgot what university but klu i x salah kt U.K...MARA bagi 40, 000 utk shopping hahahah...bkn RM ok, but British pound ^_^.....omjee, klu aku dpt 40,000 tu kihkihkih...Eh dh lari tajuk plak...just nak share story ni jer kan huhuhu... Nie tips yg aku nak kasi kt korg..jeng..jeng..jeng...

21 Tips to Help You Pack for a Trip


1. Security and Keeping Details Safe

Scan your passport, passport photos and paper tickets (if not the e type) in. Store this (in an email for e.g.) in your web based email account. You can also store the details of your emergency 'lost card' telephone numbers in your web based email account so you know who to contact if your credit card or ATM card is lost or stolen. This way, even if you lose everything, you have immediate access your all important information. You can even email the details page of your passport to the embassy or consulate when applying for a new one. 

2. Split up your valuables

Split up your bank cards, cash, travellers' cheques and credit cards as much as possible in different pockets, your bags and wallet when packing. In case you do get robbed, at least you won't be strapped for cash (unless you have all your bags AND your wallet stolen of course!).

3. Nalgene/Small Bottles

Use nalgene/small bottles to pack toiletries and other small items. There are several sturdy and (very nearly) waterproof ones, with clear/see through ones being preferable (easier for security purposes post August 2006). You can also use small bottles to repack shampoo or lotions so that you don't have to always carry a big bottle with you. This is especially useful if you normally take these items in your carry-on luggage, which as of early 2007 is much more restricted than before.

4. Backpack Tips

When you are packing things into a backpack, place the lighter items at the bottom and the heavier ones on top. Your bag will feel lighter this way as the pack rests on your lower back. It is also smart to place the things you use the most on top. Dirty clothes are perfect to pack at the bottom of a backpack. 

5. Plastic Bags

It is always handy to have a few plastic bags around certain items, especially toiletries. Not only does it counter any leaking, the bags can also come in useful to keep dirty clothes in, as garbage bags or even as a makeshift umbrella. Ziplock or other airtight plastic bags are the best.

6. Pack in Plastic

Pack everything in clear plastic bags (preferably zip lock), divided into items e.g. underwear, t-shirts, shorts etc. before packing in your suitcase or backpack. One plastic bag for each type of clothing. This is extremely useful in various ways. When you unpack your bag you just take out a series of bags and you can see immediately what you want. So an overnight stay somewhere just means taking 1 item out of a bag - no rummaging!!
 In addition, if you have to unpack at customs etc, instead of having to disgorge all your clothing etc out in front of everybody, you can calmly take maybe 5/6 bags out, the contents of which can be clearly seen by the officials. To repack then is also dead easy. Just be sure not to leave your plastic bags lying around if you are travelling in nature! 

7. Clothes

Pack only what you know you will use and if you are travelling for more than three weeks, plan to wash on the road. You can cut back on the number of clothes items by packing multi-purpose clothing, for example items that can both be worn during the day and as sleepwear.

8. Split up clothes when travelling with others

When you are flying somewhere and especially if you have a few stopovers, divide the clothes between different suitcases/backpacks/bags etc. If one persons luggage doesn't arrive at the destination, they'll still have clean clothes available. Airlines generally don't compensate lost luggage for the first 24-48 hours so this will save you money if it happens to you. 

9. Separate Beach Bag

When packing to head to the beach consider pre-packing whatever you might need at the beach into a beachbag inside your backpack or suitcase. Especially if travelling with kids, this will prove a timesaver!

10. Suitcase lovers

For those using suitcases without a divider. A piece of cardboard makes an excellent divider and helps keep your clothes organized and neat as you are able to lay them out flat on the cardboard. It also makes airport inspections a lot less of a hassle as you can lift out your divider with clothes on top easily.

11. Gifts

While it is a good idea to take some small gifts with you while travelling, pre-wrapping them can be a waste of time if you are flying and your bags are opened. 

12. Flashlights or Torches

When packing a flashlight or torch (or any other item with batteries for that matter), turn the batteries around so that if the item is accidentally turned on, you won't empty the batteries. Don't forget to turn the batteries back around when using the flashlight.

13. Diaper Bag

If you are travelling with babies, then the diaper bag is an excellent place to hide your valuables. This most likely will not be the first thing to be stolen. It's also a great to use as a waste bag (even when not travelling with a child!), especially at places that do not allow you to flush toilet paper. 

14. Shoes

If you want to make sure everything else in your bags stays clean and odor free, place the shoes inside old socks and then inside airtight plastic bags (ziplock).

15. Carry-On

Keep any medication and important papers in your carry-on bag. On long flights with multiple stopovers (especially if flying via London, LA or other major airports), packing a fresh change of clothes is a good idea as bags tend to get delayed or lost on long haul, multiple stop flights. You don't want to end up stuck without medication, clothes or your important papers even if it is just for a few days.

16. Roll Technique

Somehow it seems that bags will hold more if the clothes are rolled rather than folded. If you roll in tissue paper, the clothes will also get less wrinkled.

17. Travelling to warm destinations?

If you appreciate cold drinks think of using a six-pack cooler as a toiletry bag. Once you arrive at your destination and unload your toiletries your 'toiletry bag' guarantees cheap cold drinks on the beach, no matter how remote.

18. Local Tourism Offices

The best source of information is usually local. Check out Tourism Offices to find unbiased feedback on the best accommodation to suit your needs. Excercise caution in countries where you feel the information might not be so unbiased!

19. Minimize on toiletries

Take only half a tube of toothpaste rolled up tight, store shampoo in small containers, only take half a roll of toilet paper (for emergencies only) and crush it so the middle is folded.

20. Take solid shampoo bars and tooth powder

Solid shampoo bars and tooth powder (instead of tooth paste) can be easily located on the internet and make carry-on travel in this age of liquid restriction possible. 

21. Planning on carrying a lot of luggage?

While carrying a lot of luggage is not recommendable, sometimes it is necessary in the case of relocations and so on. If you have the possibility, fly via the US as airlines will allow you 64kg (two 32kg bags) instead of the 20kg in the rest of the world. Even if it is just a stopover in the US, you will be allowed to carry the extra weight. Check with your local travel agent for the details.


Malaysian is Beautifull

Assalammualaikum....


Ok, for this entry aku nak cakap sal adat & budaya yang berlainan. Sape kata, perbezaan adat & budaya menjadi problem dlm community kita???sape kata x boleh kawin bila adat & budaya berbeza??sape yang kata x boleh tue, ANDA salah...actly, blh tapi ada caranya kan..hehehe...
Hurm, 1st time aku attend majlis keramaian yg bukan dikalangan orang melayu macam aku nie...Wahh, excited jgk aku bila dpt pergi & tgk sendiri dorg punyer caremony...this is my chance..yeahhhhh!!!!!Kalau adat orang melayu semestinyer kita dah familiar kan..Apa salahnyer kita tgk pulak adat & budaya orang lain. Knowledge jgk 2 kan...^_^
Ini aku nak cite sal aku pergi 1 majlis pertunangan, pertunangan di antara sikh vs pakistan...pertunangan kwn aku punyer kwn...ahakss, majlisnyer simple but nice & dorg punyer cara lain skali drpd kita..Petang 2, aku & kwn2 aku dtg agak awal jgk ler...kwn aku yg nak bertunang nie perempuan. Sementara tgg family lelaki dtg, aku sempat la jgk sembang2 ngan mak kpd kwn aku yg nak bertunang 2...dorg nie sikh. Auntie nie sempat ler cite kat aku sal bakal menantu ye & adat sikh hehehe...Wooowww, awesome baby...




Korg nak tahu 1st time jgk dlm hidup aku, aku minum teh tradisional org sikh...rasanyer mcm teh biasa but ada rasa sket macam bunga cengkih kot...hahaha....i guess la kan. cam herba2 sket. Color sama mcm teh tarik kita 2 (=

Aku dapat tahu, family lelaki nie pakistan islam...so kwn aku yg perempuan nie convert masuk islam...ALHAMDULILLAH...nama baru ye skrg Syamira Velvet Khan...sedap kan nama 2..Tak berapa lama kemudian, pihak lelaki sampai...before pihak lelaki nak masuk dlm umah, pihak perempuan akan letakkan sedikit minyak di sebelah kiri & kanan bakal pengantin lelaki. Then, baru blh masuk..hehehe....


After that, aku ada ler tgk ada beerapa dulang hantaran yg diberikan pada pihak perempuan. 2 helai persalinan (blum dijahit). sebiji kek, sejambang bunga and sebentuk cincin...cara dorg sarugkan cincin sama saja mcm adat melayu...pas 2, family kedua2 pihak discuss sal tarikh perkahwinan...simple & straight to the point. Memang berbeza sgt ngat adat melayu kita hehehe...Selesai sume, ada 1 lagi adat org sikh iaitu bakal pengantin lelaki & perempuan duduk di atas kerusi then family pihak perempuan akan wat 1 adat cam lebih kurang adat merestui ler kot....then bagi duit kpd bakal pengantin tadi...wahhhhh, kaya 2 hahaha...


adat masyarakat sikh........


Pihak perempuan, memberi 1 set persalinan kpd lelaki sbg hadiah....hehehe...Aku pun terfikir, owhhhh macam ni hehehe...!!!Anyway to syamira & pasangan, selamat bertunang, sebulan lg korg nak nikah kan hehehe....moga bahagia selalu...tq 






Sunday, December 4, 2011

Layan Sat Nowh Sedetik Lebih


SEDETIK LEBIH
Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu....

posmen karat : nie la klu xde keje cari keje....nak2 plak mlm yg dingin, hujan lebat x sat
There was an error in this gadget

Terbaik Dari Ladang Hijau

Kalau ang rasa berani, cantik @ hensem..komen rr

Hubungan Blog 1 Dunia....Thank You so much :))

free counters